A Valerie brečí


Ráno se probudím v náručí provoněném laskavými doteky a dokonalou oddaností momentu. Hraju si s prsty, uděluju polibky na čelo, proplétám nohy do vánoček a zpět. Pak se zvednu, natáhnu si vysoké ponožky s jeleny a dám si vlasy do drdolu. Po čtyřech hodinách spánku uvařím kocovinovou polévku a se sluchátky na uších tancuju po kuchyni. Na očních víčkách mi pořád ulpívá prach předchozí noci, hudba a básně cizích lidí, tleskání a spousta vína, a úzká chodbička k baru, ve které se každou chvíli sejdeme a hravě se dotýkáme a oči jiskří a smích mi obaluje rty i zuby a můj jazyk se zmítá v naprosté vášni a opojení smyslů. Před druhou ranní odcházíme společně, máme pomlázku a držíme se jeden druhého, vykračujeme stejnou nohou a udržujeme tempo, sem, tam, sem, tam, a já celou svou silou v pěsti svírám jeho kabát někde u kostrče, nechci ho vůbec pustit, co kdyby náhodou. A najednou jsem zase v té kuchyni, tancuju ve vysokých ponožkách, dívám se z okna na světle modrou oblohu a čekám na jeho probuzení. V otlačeninách z peřin mám pořád ještě vůni jeho kůže. 

Pak se ale všechno obrací naruby.

Za pár hodin sedím ve sprše a pláču bolestným nářkem, hlasitě a vytrvale, skoro ječím, moje slzy jsou tak neuvěřitelně horké že je rozeznám od vody tekoucí z hlavice, pálí mě na tvářích a na prsou, kam dopadají, pálí mě v klíně a na kolenou, jako kyselina do mě vyleptávají otvory a já jsem jako cedník, vyplavuje se ze mě všechna moje krev, všechna moje příčetnost. Spolu s čirou vodou se všechno ztrácí v kulatém odtoku, a já se ztrácím mezi vzlyky a mělkými nádechy, už jsem skoro celá pryč, nezbude ze mě ani kousek.  

Comments

  1. Tak jsem trošku na vážkách. Jestlipak jsi skončila v odtoku, nebo jsi opět zpět mezi veselými a živými. Nicméně sladkou pomlázku přeji!

    ReplyDelete
  2. Ach, ty obrazy vášně a smutku. Smutku z vášně?

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. to je blbe. podme na vino.

      Delete
    2. Můžu s vámi na víno?

      Delete
    3. nj s tym casopriestorom to mam teraz zlozite, ale je taka krcma v parizi vola sa le vieux chene. pozyvam ! ;-)

      Delete
    4. tak se tam všechny tři sejdeme! <3

      Delete
    5. Krčma v Paříži sice zní krásně, ale kdybychom se mohly na víně potkat třeba v Brně, šlo by to mnohem dřív. Mám tam cestu zrovna tento víkend.

      Delete
    6. já jsem pražský kavárník a se zkouškovým v patách teď dlouhou řadu týdnů nevytáhnu paty z města :( můžeme se sejít někde mezi, ve správný čas, po zkouškách!

      Delete
  4. Čtu to průběžně i opakovaně. A nějak mi unikl původ toho pláče a on je tady. Když jsem četla u tebe naposledy, dostala jsem strašný strach, že jsem musela vypnout i internet. Strach, jak snadno se všechno vytrácí. A my to neumíme ovlivnit. Za nitky tahá něco neurčitýho.

    Je mi to líto. Po zkouškách a po tolika letech slibování bychom asi měli pít spolu víno. I když se mi to nikdy nevyplatilo, chci to riskovat!

    ReplyDelete

Post a Comment