Nakata rád úhoře

Kočka, kafe, učebnice ekonomie a lampa s omamori z Asakusy

Nový rok připlavil zkouškové a všemožné ohavné termíny, napjatou atmosféru a suchou kůži na prstech. K Vánocům jsem dostala svou oblíbenou knihu, a tak si teď připomínám Kafku a pana Nakatu - vždycky pozdě v noci, kdy už na to je čas. Překopala jsem svůj spací cyklus, takže teď chodím spát před půlnocí a vstávám v devět. To mi dává dost času na učení, jógu a relaxační aktivity (třeba horečně sledovat prezidentské debaty a rozhovory s kandidáty, abych se dokázala s jistotou rozhodnout, jak se lidově říká, komu to hodím). Cítím, jak už se potřebuju dostat z tohohle bytu. Nemůžu říct, že by mě to tady těsnilo, ale vůbec se tady nebavím. To je pořád jenom vysoká mozková aktivita nebo úplný útlum na pomezí s kómatem. Když jsem se ale snažila vyrazit si na Silvestra, do dvou hodin (po odchodu, ne po půlnoci) jsem byla zpátky - a bylo to otřesně nudný. Jediný poznatek: nechoď studovat arabštinu. Jako by mě to kdy napadlo. Ale mají hezký písmo.

Napjatě čekám na 22. ledna a taky na 2. února. Jako vždycky předpokládám, že se můj život v rozmezí těchto dvou dat magicky vyřeší. Zase se přistihuju, jak si představuju žít jiný život. A to nikdy nevěstí nic dobrýho, od toho momentu to jde většinou z kopce. Takže je už načase nějak se vypořádat s tou přebývající temnotou nebo co.

Minulý rok touhle dobou jsem pořád poslouchala Pass this on, nosila starorůžový svetr a křupala sněhem pod nezimní obuví. Často jsem volala s Nathanem a cítila se jako před šesti nebokolika lety. Měla jsem jet do Olomouce, spát na koleji, jít na víno do Kaštánka (Dubínka, jak jsem myslela). Byl to zvláštní čas, byla jsem bolestně zakoukaná a ublížená, a prázdná jako porcelánová panenka. A polámaná srdce byla všude kolem mě. Nakonec jsem v Olomouci byla, ale z úplně jiného důvodu, a v úplně jiné vinotéce. Skutečně zvláštní čas. Vybavuju si ho jako kdybych koukala na film, ale nijak se ohledně toho necítím. Nechybí mi, nechci ho smazat. Něčím mě ale fascinuje. Byl vážně filmový. Ten přesmutek si trochu dokážu vybavit, a silou vůni parfému, vlasy po ramena a alkoholové večery. Na karaoke jsme zpívali Britney a měla jsem na sobě košili s kočkama. Zvláštní čas.

Život se obrací a různě přetáčí a já to nějak nestíhám. Často mě napadá, že bych měla být úplně sama, abych se dokázala soustředit na to, co potřebuju. Odstěhovat se někam daleko, do horské chaty v Bavorsku, tam totiž chodí krávy s velkými zvonky kolem krků. A tam bych jenom přemýšlela a četla. Možná bych z toho vyšla příčetnější, než jsem teď. A možná taky ne. Já si totiž vždycky říkám, že pro mě něco bude dobrý, úplně podle toho změním kurs a pak zjistím, že to je největší hloupost. Člověk holt vždycky chce to, co nemá. Ale nějak tenhle koncept nedokážu účinně zapojit do svého myšlení, tak, abych těm změnám kursu dokázala racionálně předcházet. And I grow so dark I can barely sleep. 

Comments

  1. Poslední odstavec je naprosto přesným popisem mého současného stavu, jen se o něm bojím tolik otevřeně psát, aby mě to úplně nerozbilo.
    Jsem moc ráda, že jsi zpátky.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nejhorší na tom je, že se k téhle myšlence vracím už roky, vždycky mě k ní něco zavede. a čím starší jsem, tím víc si říkám, že to má možná opodstatnění. mluvit o tom ale pořád není tak rozbíjející, jako to vážně udělat a pak toho hrozně litovat.
      jsem ráda <3

      Delete
  2. kto by nechcel vypadnut z tohto hrozneho chaotickeho sveta! ale zase kolko tak clovek vydrzi sam, kym mu z toho nesibne?
    nakoniec aj tak zistis co naozaj chces az ked sa za tym obzries do minulosti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ta poslední věta mi vážně pomohla, děkuju!

      Delete
  3. Jako ty holko jedna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Já se teď učim na zkoušku, takže si to ani nebudu číst, protože mám poslední noc (hele, ještě poslední semestr!) Ale hned z nadpisu mám radost, zase bych si něco přečetla, pan Nakata už mi pár let chybí.

    Nedávno jsem doma ukazovala (jen jeden muž, píšící, takže vše ok, žádné vyzrazení), kdo mi chybí a teď vidím komentář. Žiješ!

    Jsem moc ráda. A já neumřela. Jen hledám nové způsoby a mažu po sobě napsané řádky. Snad se máš skvěle. Posílám pusu, protože nic lepšího mě teď nenapadá (nemysli na víno! nemysli na víno!)

    Paralela ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha, já to asi neokážu vynechat. Tolik spojitosti a zvláštní hudba. Stejná knížka. Někdy jsi až moc sestra, taková ta opačná. Černá a bílá. A pořád se střídáme. Jen já už se nechci střídat. Mám mikinu s kočkama, kterou nosím jen když to má být zvláštní. S filmovým mužem bydlím a je to pořád filmový. Je to zvláštní, nádherný, děsivý. Měla bych o tom psát!

      Vždycky jsem si myslela, že mám být sama. Chovat se doma tiše a v noci plést lidem hlavy. Představovat se jako úplný opak. A ono se to nakonec ukázalo jako zbytečný. Zrovna jsem odpovídala Keeble na blogu, že se všechno nějak od-otáčí a bude to. Ale chce to spoustu čas a rozdaný neopětovaný lásky - asi.

      Teď ji kolikrát oni nepotřebuju vracet. Prostě jen dávat je taky dobrý pocit. I když se to neděje, občas si to představuju.

      Prostě nepochybuju, že by takhle skvělý kolemchodící kolky měly trpět. My se jen protrpíme ke štěstí. A to je taky hořký. A to je láska.

      Delete
    2. princezno!! <3 já čekala, kdy se objevíš! a taky už se nechci střídat. ale podle komentáře je toho teď mezi náma společnýho víc, než se zdá!

      a víš, že já bych měla hroznou radost, kdybys o tom psala, nebo o čemkoli, protože je to vždycky výtečný. ale chápu, že někdy je to takový nepsací, nebo nepopsatelný, skoro. a je lepší to prožívat než to psát. jsem strašně ráda, že se máš dobře! tak uspěj u zkouškovýho a posílám největší objetí na světě!!

      Delete

Post a Comment